ثبت نام سريع :
تمدن و فرهنگ با شكوه سرزمين پارس

تمدن و فرهنگ با شكوه سرزمين پارس

روز جهانی کوروش کبیر مبارکباد 7 آبان ماه

به قلم :   منصور پارسی        دو شنبه 29 مهر 1392    12:9

روز جهانی کوروش کبیر مبارکباد 7 آبان ماه

 

 

 7 آبان ماه .این روز برای ما ایرانیان روز بسیار بزرگی است.روزی که ما-مردمان قوم آریا- باید بدان افتخار کنیم.اما متأسفانه هیچ کس به اهمیت این روز آگاه نیست و کسی نمیداند که چرا 7 آبان باید مهم باشد

آیا میدانید 7 آبان روز جهانی کوروش کبیر است؟....و این روز فقط در تقویم کشور ایران وجود ندارد؟

آیا میدانید که حذف بخش هخامنش کتاب تاریخ تصویب شد و فرزندان ما دیگر نامی از کوروش و داریوش نخواهند شنید؟

کوروش!...ما چگونه فرزندانی هستیم که حتی نام چون تو بزرگی را از صفحه تاریخ محو کرده ایم؟

هرگز نخواب کوروش

دارا جهان ندارد،سارا زبان ندارد

رستم در این هیاهو،گرز گران ندارد

روز وداع خورشید،زاینده رود خشکید

زیرا دل سپاهان نقش جهان ندارد

بر نام پارس دریا نام دگر نهادند

گویی که آرش ما تیر و کمان ندارد

 

آنچه در زیر می خوانید سخنانیست که به صورت مشتی از خروار از میان گفته های بزرگان و مشاهیر دنیا در مورد مردی که بی شک از تاثیر گذارترین ، بر جسته ترین و ستایش شده ترین افراد در طول تاریخ تمدن بشریت بوده و هست. مردی که تورات او را «مسیح » و یونانیان او را «سرور» و « قانونگذار»می نامند و دوست و دشمن به بزرگ منشی و آزادگی او شهادت داده اند:

صاحب نخستین منشور حقوق بشر در دنیا: کورش بزرگ

افلاطون (۴۷۷ تا ۳۴۷ پیش از میلاد): پارسیان در زمان شاهنشاهی کورش اندازه میان بردگی و آزادگی را نگاه می داشتند. از اینرو نخست خود آزاد شدند و سپس سرور بسیاری از ملتهای جهان شدند. در زمان او (کورش بزرگ) فرمانروایان به زیر دستان خود آزادی میدادند و آنان را به رعایت قوانین انسان دوستانه و برابری ها راهنمایی می کردند. مردمان رابطه خوبی با پادشاهان خود داشتند از این رو در موقع خطر به یاری آنان می شتافتند و در جنگ ها شرکت می کردند. از این رو شاهنشاه در راس سپاه آنان را همراهی می کرد و به آنان اندرز می داد. آزادی و مهرورزی و رعایت حقوق مختلف اجتماعی به زیبایی انجام می گرفت.
 گزنفون (۴۴۵ پیش از میلاد): مهمترین صفت کورش دین داری او بود. او هر روز قربانیان برای ستایش خداوند می کرد. این رسوم و دینداری آنان هنوز در زمان اردشیر دوم هم وجود دارد و عمل می شود. از صفت های برجسته دیگر کورش عدل و گسترش عدالت و حق بود. ما در این باره فکر کردیم که چرا کورش به این اندازه برای فرانروایی عادل مردمان ساخته شده بود. سه دلیل را برایش پیدا کردیم. نخست نژاد اصیل آریایی او و بعد استعداد طبیعی و سپس نبوغ پروش او از کودکی بوده است. کورش نابغه ای بزرگ، انسانی والامنش، صلح طلب و نیک منش بود. او دوست انسانها و طالب علم و حکمت و راستی بود. کورش عقیده داشت پیروزی بر کشوری این حق را به کشور فاتح نمی دهد تا هر تجاوز و کار غیر انسانی را مرتکب شود. او برای دفاع از کشورش که هر ساله مورد تاخت و تاز بیگانگان قرار می گرفت امپراتوری قدرتمند و انسانی را پایه گذاشت که سابقه نداشت. او در نبردها آتش جنگ را متوجه کشاورزان و افراد عام کشور نمی کرد. او ملتهای مغلوب را شیفته خود کرد به صورتی که اقوام شکست خورده که کورش آنان را از دست پادشاهان خودکامه نجات داده بود وی را خداوندگار می نامیدند. او برترین مرد تاریخ، بزرگترین، بخشنده ترین، پاک دل ترین انسان تا این زمان بود.
 هرودوت ( ۴۸۴ تا ۴۲۵ پیش از میلاد): هیچ پارسی یافت نمی شد که بتواند خود را با کورش مقایسه کند. از اینرو من کتابم را درباره ایران و یونان نوشتم تا کردارهای شگفت انگیز و بزرگ این دو ملت عظیم هیچگاه به فراموشی سپرده نشود. کورش سرداری بزرگ بود. در زمان او ایرانیان از آزادی برخوردار بودند و بر بسیاری از ملتهای دیگر فرمانروایی می نمودند بعلاوه او به همه مللی که زیر فرمانروایی او بودند آزادی می بخشید و همه او را ستایش می نمودند. سربازان او پیوسته برای وی آماده جانفشانی بودند و به خاطر او از هر خطری استقبال می کردند.
 ویل دورانت : کورش از افرادی بوده که برای فرمانروایی آفریده شده بود. به گفته امرسون همه از وجود او شاد بودند. روش او در کشور گشایی حیرت انگیز بود. او با شکست خوردگان با جوانمردی و بزرگواری برخورد می نمود. بهمین دلیل یونانیان که دشمن ایران بودند نتوانستد از آن بگذرند و درباره او داستانهای بیشماری نوشته اند و او را بزرگترین جهان قهرمان پیش از اسکندر می نامند. او کرزوس را پس از شکست از سوختن در میان هیزم های آتش نجات داد و بزرگش داشت و او را مشاور خود ساخت و یهودیان در بند را آزاد نمود. کورش سرداری بود که بیش از هر پادشاه دیگری در آن زمان محبوبیت داشت و پایه های شاهنشاهی اش را بر سخاوت و جوانمردی بنیان گذاشت.
 ویکتورهوگو: هم چنان که کوروش در بابل عمل کرده بود ناپلئون نیز آرزو داشت از سراسر جهان یک تاج و تخت بسازد و از همه مردم گیتی یک ملت پدید آورد.
هارولد لمب (دانشمند امریکایی) : در شاهنشاهی ایران باستان که کورش سمبل آنان است آریایی ها در تاجگذاری به پندار نیک گفتار نیک کردار نیک سوگند یاد میکردند که طرفدار ملت و کشورشان باشند و نه خودشان. که این امر در صدها نبرد آنان به وضوح دیده می شود که خود شاهنشاه در راس ارتش به سوی دشمن برای حفظ کیان کشورشان می تاخته است.
 پاپ کلمنت پنجم(در وصف کورش بزرگ): برای ما همین قدر که تو جانشین عادل هستی کافی است که ترا با نظر احترام بنگریم.
 پرفسور ایلیف انگلیسی: در جهان امروز بارزترین شخصیت جهان باستان کورش شناخته شده است. زیرا نبوغ و عظمت او در بنیانگذاری امپراتوری چندین دهه ای ایران مایه شگفتی است. آزادی به یهودیان و ملتهای منطقه و کشورهای مسخر شده که در گذشته نه تنها وجود نداشت بلکه کاری عجیب به نظر می رسیده است از شگفتی های اوست.
 دکتر هانری بر( دانشمند فرانسوی) : این پادشاه بزرگ یعنی کورش هخامنشی برعکس سلاطین بی رحم و ظالم بابل و آسور بسیار عادل و رحیم و مهربان بود زیرا اخلاق روح ایرانی اساسش تعلیمات زردشت بوده. به همین سبب بود که شاهنشاهان هخامنشی خود را مظهر صفات (خشترا) می شمردند و همه قوا و اقتدار خود را از خدواند دانسته و آنرا برای خیر بشر و آسایش و سعادت جامعه انسان صرف می کردند.
ژنرال سرپرسی سایکس(ژنرال، نویسنده، و جغرافیدان انگلیسی) (پس از دیدار از آرامگاه کورش بزرگ): من خود سه بار این آرامگاه را دیدار کرده ام، و توانسته ام اندک تعمیری نیز در آنجا بکنم، و در هر سه بار این نکته را یاد آورده شده ام که زیارت آرامگاه اصلی کورش، پادشاه بزرگ و شاهنشاه جهان، امتیاز کوچکی نیست و من بسی خوشبخت بوده ام که به چنین افتخاری دست یافته ام. براستی من در گمانم که آیا برای ما مردم آریایی (هند و اروپایی) هیچ بنای دیگری هست که از آرامگاه بنیادگذار دولت پارس و ایران ارجمندتر و مهمتر باشد.
 کنت دوگوبینو فرانسوی : شاهنشاهی کورش هیچگاه در عالم نظیر نداشت. او به راستی یک مسیح بود زیرا به جرات میتوان گفت که تقدیر او را چنین برای مردمان آفرید تا برتر از همه جهان آن روز خود باشد. نیکلای دمشقی کورش شاهنشاه پارسیان در فلسفه بیش از هر کس دیگر آگاهی داشت. این دانش را نزد مغان زرتشتی آموخته بود.
پرفسور کریستن سن( ایران شناس شهیر) : شاهنشاه کورش بزرگ نمونه یک پادشاه “جوانمرد” بوده است. این صفت برجسته اخلاقی او در روابط سیاسی اش دیده می شده. در قواینن او احترام به حقوق ملتهای دیگر و فرستادگان کشورهای دیگر وجود داشته است و سر لوحه دولتش بوده. که این قوانین امروز روابط بین الملل نام گرفته است.
 آلبر شاندور فرانسوی : کورش یکسال پس از فتح بابل برای درگذشت پادشاه بابل عزای ملی اعلام نمود. برای کسی که دشمن خودش بود. او مطابق رسم آزادمنشی اش و برای اینکه ثابت کند که هدف فتح و جنگ و کشتار ندارد و تنها به عنوان پادشاهی که ملتش او را برای صلح پذیرفته اند قدم به بابل گذاشته است و در آنجا تاجگذاری نمود. او آمده بود تا به آنان آزادی اجتماعی و دینی و سیاسی بدهد. در همین حین کتیبه های شاهان همزمان او حاکی از برده داری و تکه تکه کردن انسان های بی گناه و بریدن دست و پای آنان خبر می دهد.
پرفسور گیریشمن : کمتر پادشاهی است که پس از خود چنین نام نیکی باقی گذاشته باشد. کورش سرداری بزرگ و نیکوخواه بود. او آنقدر خردمند بود که هر زمانی کشور تازه ای را تسخیر می کرد به آنها آزادی مذهب میداد و فرمانروای جدید را از بین بومیان آن سرزمین انتخاب می نمود. او شهر ها را ویران نمی نمود و قتل عام و کشتار نمی کرد. ایرانیان کورش را پدر و یونانیان که سرزمینشان بوسیله کورش تسخیر شده بود وی را سرور و قانونگذار می نامیدند و یهودیان او را مسیح خداوند می خوانند.

 کلمان هوار : کورش بزرگ در سال ۵۵۰ قبل از میلاد بر اریکه پادشاهی ایران نشست. وی با فتوحاتی ناگهانی و شگفت انگیز امپراتوری و شاهنشاهی پهناوری را از خود بر جای گذاشت که تا آن روزگار کسی به دنیا ندیده بود. کورش سرداری بزرگ و سرآمد دنیای آن روزگار بود. او اقوام مختلف را مطیع خود کرد. او اولین دولت مقتدر و منظم را در جهان پایه ریزی کرد. برای احترام به مردمان کشورهای دیگر معابدشان را بازسازی کرد. وی پیرو دین یکتا پرستی مزدیسنا بود. ولی به هیچ عنوان دین خود را بر ملل مغلوب تحمیل ننمود.
 اخیلوس (آشیل) شاعر نامدار یونانی (در تراژدی پارسه): کورش یک تن فانی سعادتمند بود. او به ملل گوناگون خود آرامش بخشید. خدایان او را دوست داشتند. او دارای عقلی سرشار از بزرگی بود.
بوسویه(سیاستمدار وشاعر فرانسوی)( ۱۷۶۸ ۱۸۴۸ میلادی): ایرانیان از دوران حکومت کوروش به بعد عظمت و بزرگواری معنوی خاصی را اساس حکومت خود قرار دادند براستی چیزی عالی تر از آن وحشت فطری نیست که ایشان از دروغ گفتن داشتند و همیشه آن را گناهی شرم آور می دانستند
 مولانا ابوالکلام احمد آزاد فیلسوف هندی : کورش همان ذوالقرنین قرآن است. وی پیامبر ایران بود زیرا انسانیت و منش و کردار نیک را به مردمان ایران و جهان هدیه داد. سنگ نگاره او با بالهای کشیده شده به سوی خداوند در پاسارگاد وجود دارد.
 دیودوروس سیسولوس (۱۰۰ پس از میلاد): کورش پسر کمبوجیه و ماندان در دلاوری و کارآیی خردمندانه حزم و سایر خصایص نیکو سرآمد روزگار خود بود. در رفتار با دشمنان دارای شجاعتی کم نظیر و در کردار نسبت به زیر دستان به مهر و عطوفت رفتار میکرد. پارسیان او را پدر می خواندند.
.  فرانسوا شاتوبراین نویسنده بزرگ فرانسوی : کوروش بزرگ که تاج پادشاهی ماد و پارس را بر سر نهاده بود بزرگترین امپراتوری دوران کهن را بوجود آورد ولی اداره این امپراتوری را بر اساس حکومت مطلقه قرار نداد،زیرا نیمی از قدرت به شورایی تعلق داشت که قسمتی از مقام سلطنت را تشکیل می داد.از لحاظ عدل و قوانین که او برای حکومت وضع کرد و بعدا قوانین قضایی حکومتی ایران شد ، قوانین بی آلایش بود.


برچسب‌ها: روز جهانی کوروش کبیر مبارکباد 7 آبان ماه,

۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون

به قلم :   منصور پارسی        شنبه 13 مهر 1392    17:12

۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون

جشن پیروزی کاوه و فریدون

۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون

فردوسي در شاهنامه اين سال ها را اين گونه توصيف كرده است: سه سالش پدروار از آن گاو شير/ همي داد «هشيوار» زنهار گير نشد سير ضحاك از آن جست و جوي/ شد از گاو گيتي پر از گفت و گوي دوان مادر آمد سوي مرغزار/ چنين گفت با مرد زنهار دار شوم ناپديد از ميان گروه /مر اين را برم تا به البرز كوه يكي مرد ديني بدان كوه بود/ كه از كار گيتي بي اندوه بود

بدين ترتيب فريدون تا شانزده سالگي در نزد مرد فرزانه مي ماند و سپس به طور پنهان به نزد مادرش مي آيد و راز زندگي اش را از او جويا مي شود. فريدون شانزده ساله به محض آگاهي از راز خانوادگي اش و قتل پدرش به دستور ضحاك، لشگري بزرگ گرد مي آورد و به محل حكومت ضحاك براي جنگ با او مي رود. فريدون بر ضحاك پيروز مي شود و او را به زنجير مي كشد هر چند كه از رزمندگان و سربازان سوادكوهي طرفدار فريدون نيز شهيدان بسياري بر خاك مي افتند. مردم سوادكوه معتقدند كه روز پيروزي فريدون بر ضحاك، روزي است كه طبيعت نيز به خاطر اين پيروزي، جان تازه اي در كالبدش دميده مي شود و شكوفا مي شود و مردم بدين مناسبت جشن و پايكوبي برپا مي كنند. اما مردم شاد سوادكوه كه تا هزاران سال پس از پيروزي فريدون در اين روز جشن برپا مي كنند و آن را شادي نوروز مي نامند، شهادت جوانان خود را در روز جنگ فريدون و ضحاك از ياد نبردند. آنان به ياد شهداي خود، هنوز كه هنوز است، مشعل هايي درست مي كنند و بر ستون ايوان يا درخت هاي جلوي خانه خود نصب مي كنند. اين روز را مردم سوادكوه/ مازندران روز «عيد ماه بيست شش» مي ناميدند و به ياد شهادت شهداي هزاران سال پيش خود در جنگ عليه ضحاك كه مظهر دشمن بدخو و بيگانه بود، در اين روز بر سر مزار مردگان خود مي روند و شمع يا سوچو (مشعل چوبي) مي افروزند و بر ضحاك لعنت مي فرستند. اين روز در سال هاي بعد با روز تحويل سال و گردش كامل كره زمين به دور خود (نوروز) يكي شد. امروزه هم مردم مازندران _ اگر چه احتمالا فلسفه حقيقي اين روز را از يادها برده اند _ از چند روز پيش از فرا رسيدن «عيد ماه بيسّ شش» مقدمات مراسم مخصوص اين روز را تدارك مي بينند. بوميان براي استقبال از اين روز باستاني در اين روز، غذاي مفصل درست مي كنند، شيريني و ميوه تهيه مي كنند و صبح زود راهي امامزاده ها و مزار مردگان مي شوند و تا عصر آنجا مي مانند، غذا مي خورند و خيرات مي كنند. در حاشيه اين مراسم بازار معروف به «عيد ماه بيس شش» برپا مي شود. در بعضي از روستاهاي مازندران مثل «كچيد» زيراب سوادكوه از ديرباز، رسم بر اين است كه عصر روز بيسّ شش زنان به خانه بر مي گردند و چند نفر از مردان ده به نمايندگي از ديگران براي سركشي به شاليزارها مي روند و نويد سركشيدن ساقه هاي برنج را براي اهالي ده باز مي آورند. مردم ده بعد از شنيدن اين خبر خوش كه ساقه هاي برنج رشد كرده است، در يك جا جمع مي شوند و به جشن و شادماني مي پردازند. اين جشن، «جشن شالي» نام دارد.


برچسب‌ها: ۲۱ مهر _جشن پیروزی کاوه و فریدون,

قدیمی ترین تصاویر تخت جمشید در اسناد دانشگاه شرق شناسی شیکاگو

به قلم :   منصور پارسی        پنج شنبه 28 شهريور 1392    10:42

persian photos persepolis  3C7 72dpi قدیمی ترین عکس های تخت جمشید | تاریخ ما Tarikhema.ir

 

قدیمی ترین تصاویر تخت جمشید در اسناد دانشگاه شرق شناسی شیکاگو – (کاخ داریوش – بخش NE و ستون W )

persian photos persepolis  3D2 72dpi قدیمی ترین عکس های تخت جمشید | تاریخ ما Tarikhema.ir
قدیمی ترین تصاویر تخت جمشید در اسناد دانشگاه شرق شناسی شیکاگو – (کاخ داریوش – پلکان آپادانا – بخش W – S)

ادامه مطلب را از دست ندهید واقعا زیباست

persian photos persepolis  3C8 72dpi قدیمی ترین عکس های تخت جمشید | تاریخ ما Tarikhema.ir


برچسب‌ها: قدیمی ترین تصاویر تخت جمشید در اسناد دانشگاه شرق شناسی شیکاگو ,
ادامه مطلب

گنبد کبود

به قلم :   منصور پارسی        پنج شنبه 28 شهريور 1392    10:34

گنبد کبود

 

سومین مزار از قبرهای پنجگانه مراغه كه « قبر مادر هلاكو» نامیده  می شود برجی   كبود و زیبا به شكل منشور ده وجهی است.

پهلو های این برج دارای طاق نما و  حاشیه كاری و دندانه است و در كناره آن ها پایه های ستون مانندی ساخته شده  است.

 

گنبد کبود

ادامه:


برچسب‌ها: گنبد کبود,
ادامه مطلب

از عشق می نویسم

به قلم :   منصور پارسی        چهار شنبه 27 شهريور 1392    18:25
 

از عشق می نویسم ؛از عشق وطن ؛ از عشق خاک پاکی که گرمی خون دلاوران را برپیکر خود احساس کرده و طعم اسارت را فراوان چشیده .

از ایران می نویسم از  پاکی اش از دلاورانش و از نامش که بر فراز افتخار می درخشد.

از پرچمی می نویسم که با غروب خورشید هنگام شبانگاه غروب نکرده تا خورشید بی غروب این خاک باشد و بر دامان گسترده ی ایران بدرخشد، از مردمی می نویسم که تا استواری آسمان استوارند .

در خون ما غرور نیاکانمان نهفته است ، نیاکانمان  آرش ، کوروش ، داریوش و سیاوش......

شاید غرور البرز و استواری دماوند است که در جان ایران می خروشد شاید هم موج های خزر در قلبش می تپد .

 

وقتی تاریخ را ورق می زنیم  ، شاهد آنیم که ایران تسلیم نشد نه دربرابر اسب های کوتاه قد مغولی نه در برابرنیزه وزره اسکندریان و نه در برابر چکمه ی انگلیسیان.

شاید شاه اسماعیل از ترکان ، داریوش از اسکندرو  یزدگرد از اعراب شکست خوردند ، اما ماند ند تا ایران باشد

اما با این شکست ها و پایداری ها که در هر کدام به گمان دشمنان ایران نفس های آخر را می کشید در نقطه ای نفس ها در سینه  حبس می شود ، واقعه هایی شگرف ،جان در تلاطم آن وا می ماند . بنگریدایران جانی دوباره می یابد آرش جان در کمان می گذارد،آریوبرزن به اسکندر حمله می برد ،ستارخان کوی  امیر خیز را می سازد، رئیس علی در قلعه اش می ماند و تا آخرین نفس در مقابل انگلیسی ها می ایستد و فهمیده در زیر تانک دشمن جان می دهد.   

وصدای نفس های آرام پارس خلیج مان که روحی تازه در جان ایران می دمد ، خلیجی که مروراید صدف هایش پلاک است و بس خلیجی که می خواستند و می خواهند نام پارسیش را بگیرند اما پایدار مانده و  خواهد ماند.

 صدای موجهایش فریاد های پیروزی دلاوران وغم شکست هایشان را با خود به ساحل می آورد تا بر شن ها نقش دهد اما دوباره موجهای دیگر این خاطرات تلخ یا شیرین را با خود هم سفر می سازند و به راهشان ادامه می دهند.

سرزمین اهورائی من ،بگذار ارس در جانت جاری باشد ،بگذار

خزر قلبت باشدو درجانت بتپد .

ای خاک هنر پرور حافظ وسعدی و فردوسی ای شکوه پابرجا ،بگذار فرزندانت البرز و زاگرس با اقتدار نامت را فریاد بکشند ،بگذارآرش و کوروشی دیگر از خاکت متولد شوند

پس برای ایران و نامش و برای اقتردارش همه با هم یک صدا باشیم و ایران آینده را ما بسازیم ؛ پس برای بودن ، بودن برای ایران:

وطن جاوید باد


برچسب‌ها: از عشق می نویسم,

خلیج پارس...

به قلم :   منصور پارسی        چهار شنبه 27 شهريور 1392    18:21
 
  آرام ،آرام  نفس می کشید و هر از چند لحظه ای شن ها را نوازش  می کرد ، آری او موج بود ، موجی که به ساحل می زد تا حرفی بر آن نقش دهد ، انگار موج صدای بیکرانه آبی  شده بود که می خواست فریاد بزند  اما  نفسی در جان نداشت ، می خواست تا از خودش بگوید از نامش ، و از اصلاتش  اما نفسی نداشت ولی  در همین هنگامه  ناگاه این باران بود که به کمکش شتافت  و خلیج  دوباره  جان گرفت  انگار این بار از اوج نا امیدی دوباره به ساحل امید رسیده بود و حالا فریاد می زد من پارس خلیج ام ، فرزند ایران.

برچسب‌ها: خلیج پارس, , , ,

درود بر شما پارسی گویان و پارسی نویسان عزیز

به قلم :   منصور پارسی        چهار شنبه 27 شهريور 1392    18:19
 

سپندارمذگان ایرانی

 

سلام به همه ی دوستان عزیز و گرامی

این وبلاگ فقط برای بالا بردن اطلاعات شما هموطنان عزیز در مبحث تاریخی میباشد

خواهشا هر گونه کم و کاستی رو با مدیر در میان بگذارید تا سریعا  رفع شود

 

نظرات شما باعث پیشرفت خواهد شد

ما وقتی از » قوم «سخن می گوئیم یک زندگی دور و دراز در یک سرزمینِ مشخص را در

ذهنمان مجسم می کنیم که در یک سفرِ طولانی چندین هزار ساله تاریخی داستانی شگفت از

تحولات و فرازها و نشیب ها و افت و خیزها و کامیابی ها و ناکامیهای گونه گونی را برای ما

بازمی گوید؛ و علاقه میابیم که این داستان شگفت که

چیزی جز سرگذشتهای دیرینۀ

خودمان نیست را

مطالعه کنیم.

 


برچسب‌ها: درود بر شما پارسی گویان و پارسی نویسان عزیز,

آشنایی با راز‌های تاریخی هفت سین نوروزی

به قلم :   منصور پارسی        جمعه 11 اسفند 1391    11:4

norouz bastan Haftegy.ir  آشنایی با راز‌های تاریخی هفت سین نوروزی

 

آشنایی با راز‌های تاریخی هفت سین نوروزی

 

آیین‌ها و برگزاری‌ آنها برخاسته از باورها، فرهنگ، تاریخ، مکتب، شیوه‌ زندگی، شرایط جغرافیایی، اسطوره‌ها و نیز نشان از خواست و آرزوهای خفته مردم هر سرزمین‌ است.
فلسفه زیبای آیین‌های خود را بدانیم چرا که همین آیین‌ها به جامعه سربلندی و به مردم سرزندگی می‌دهند.
هفت سین نوروز یک سنت کهن پارسی است. این سنت از زمان باستان تا امروز همچنان جایگاه ویژه خود را نزد پارسیان حفظ کرده است. این سنت کهن دارای معانی ویژه و نیز نشانی از رمز و رازهای هوشمندانه زندگی نیاکان ماست.
متاسفانه، سالهاست که تماشاگر دخل و تصرف‌های نادرست و بی‌معنا یا به نوعی تحریف این سنت باستانی بوده و هستیم.در همین اندیشه، کوشیدم با راز گشایی کوتاه از معانی هفت سین نوروزی، حقیقت هفت سین نوروزی را یاد‌ آور شوم.
هفت سین از هفت محصول زمینی گزینه می‌شود تا از نعمتهای که خداوند به انسان بخشیده است، سپاسگزاری شود.هفت سین نوروزی آئین پارسی است. (نه چینی، هندی، عربی، روسی و….)

گزینه‌های هفت سین باید دارای پنج ویژگی باشد:

۱- نام آنها پارسی باشد.
۲- با واژه ” سین” آغاز شوند.
۳- دارای ریشه گیاهی باشند.
۴- خوردنی باشند
۵- نام آنها از واژه‌های ترکیبی (مانند سبزی پلو، سیر ترشی و …) ساخته نشده باشند.

با توجه به نکات بالا : خوان هفت سین پارسی با سیب، سیر، سماک(سماق به عبارتی سماغ)، سرکه، سمنو، سبزی یا سبزه (“سبزی خوردنی”، چراکه سبز کردن میلیون ها تن گندم یا دیگر حبوبات و بیرون ریختن آن کمی دور از اندیشه مردمان ایران زمین است) چیده می‌شود.
پس می‌توان گفت:
گذاردن سنبل، سکه و سماور که نه خوراکی هستند و نه پارسی، هیچ حقیقت هفت سینی ندارند. و نیز گزینه‌هایی چون؛ سوزن، سنجاق، ساعت و….

ماهی قرمز نیز که سمبل عید کشور چین و چینی‌هاست که به خوان هفت سین نوروزی ایرانی ها وارد شده است. غافل از اینکه در عید چینی ها ماهی قرمز را رها می‌کنند تا زندگی جریان یابد و لی ما ماهی قرمز را اسیر تنگ بلورین کرده و تا رسیدن مرگ آنها نگهداری می‌کنیم.
در صورتیکه، در هفت سین پارسی انار به نشانه باروری و عشق و یا سیب سرخ درون ظرف آب پاک و زلال رها می‌شود تا عشق و باروری همچنان پاینده بماند.با کمی اندیشه پیرامون آنچه گفته شد، خواهید دید که در بیست میلیون واژه‌های پارسی شما نمی‌توانید انتخاب هشتمی برای خوان هفت “سین”‌ نوروزی پیدا کنید، که دارای این پنج ویژگی باشد.

چرا “هفت”؟

عدد هفت در زبان باستانی به نام ” امرداد” است. امرداد معنای جاو دانگی و بی مرگی نام داشت و از آنجائی که این عدد معنای زیبای زندگی و جاودانگی را می‌داد هفت واژه را به نشانه آن گزینه کرده و بر خوان نوروزی می‌چینند.
به روایتِی هفت “سین”، نشانه هفت دانه گیاهی است که می‌توان با آن سبزه نوروز را تهیه کرد: جو، ماش، عدس، ارزن، لوبیا، نخود و گندم.
زمان پارسیانِ کهن، مردم از هر هفت دانه، سبزه می پروراندند (۱۰ روز قبل از نوروز) و ظروفِ آنرا بر سر درِ خانه های خود می‌گذاشتند و هر کدام بیشتر و بهتر سبز می‌شد، نشانه پر ثمریِ آن محصول برای کاشت در آن سال بود.
هفت در میان اعداد از اهمیت و ارزش خاصی برخوردار است. هفت برای ایران و ایرانیان باستان مقدس بود و از آن برای مفاهیم مثبت، خوش یمنی و فال نیک استفاده می‌شد.
مانند؛ هفت رنگ رنگین کمان، دوران کودکی ۷ سال است، هفت خان رستم در شاهنامه، هفت آسمان، هفت اقلیم، هفت روز هفته، هفت فرشته، هفت شهر عشق در عرفان، هفت پیکر و…

چرا “سین”؟

بنا به روایتی هفت “سین” نخستین بار هفت “شین” بود. گزینه‌های هفت‌”شین”،از شهد (شیره درختان)، شیر، شراب، شکر، شمع، شمشاد و شابه (میوه خصوصا سیب) بود.اما بعد از حضور اسلام بعلت ممنو عیت مصرف شراب این هفت “شین” تبدیل به هفت “سین” شد.
به روایتی” سین”، واژه اول نام هفت فرشته باستانی پارسی است. همه آنها دارای ویژگی های خاص و نیکو بودند.

نمادهای هفت سین

سیر: نماد اهورا مزدا است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

سبزی یا سبزه: فرشته اردیبهشت و نماد آبهای پاک و بیکران است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

سیب: فرشته زن، نماد باروری و پرستاری است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

سنجد: فرشته خورداد نماد دلبستگی است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

سرکه: فرشته امرداد نماد جاودانگی است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

سمنو: فرشته شهریور نماد خواربار است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

سماک یاسماغ: فرشته بهمن نماد باران است

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

 

 

*****نوروزتان پیروز — هر روزتان نوروز باد*****


آيا ميدانيد : اولين راه شوسه و زير سازي شده در جهان توسط داريوش ساخته شد

به قلم :   منصور پارسی        چهار شنبه 8 آذر 1391    11:37

 

آيا ميدانيد : اولين راه شوسه و زير سازي شده در جهان توسط داريوش ساخته شد

 آيا ميدانيد : نخستين سروده جهان متعلق به ايرانيان است . گاتهاي زرتشت كه سروده هاي پند آموز

 

 زرتشت است به عنوان نخستين اشعار جهاني برگزيده شده است . در ايران پيش از اسلام موسيقي نقشي

 بسيار مهم در زندگي مردم ايران داشت به طوريكه در نبرد "ايسوس" و شكست شاهنشاه داريوش سوم

 هخامنشي و آتش كشيده شدن ايران به دست اسكندر گجستك 320 نوازنده و موسيقيدان زن ايراني

 اسير وي شد . يا شاهنشاهي بهرام گور و آوردن دهها موسيقيدان و نوازنده از هند به ايران و پخش

 كردن آن افراد در شهرهاي ايران براي شاد كردن مردمان ايرا ن . يا موسيقيدان مشهور شاهنشاه

 خسروپرويز باربد - نكيسا و بامشاد . همه اين اصول به ريشه دين بهي ( زرتشت ) باز ميگشت كه فرمان

 به شاد بودن مردمان داده بود . در كارنامه شاهنشاه اردشير پاپكان در 1800 سال پيش اسامي سازهاي

 ايراني رايج در بين مردمان ايران به اين ترتيب آمده است : عود معمولي ( تار ) رود هندي – بربط

 چنگ – تبيره ( طنبور ) – سه تار عود سه تار – زنگ – ناي – قره ني – سنتور – نقاره – طبل – تنبك

 سنج – چنگ بادي – شينك . ولي پس از اسلام موسيقي و ساز و شادي حرام و گناه اعلام شد !

 آيا ميدانيد : داريوش بزرگ براي جلوگيري از قحطي آب در هندوستان كه جزوي از ايران بوده سدي

 عظيم بروي رود سند بنا نهاد

 آيا ميدانيد : داريوش در سال 521 قبل از ميلاد فرمان داد : من عدالت را دوست دارم ، از گناه متنفرم

 و از ظلم طبقات بالا به طبقات پايين اجتماع خشنود نيستم

 آيا ميدانيد : در دوره شاهنشاهي اشكانيان برق و باطري براي نخستين بار در جهان كشف شده بود . اين

 باطري از دل خاكهاي بغداد كه قلمرو پادشاهي ايران بود و توسط ايرانيان ساخته شده بود در سال 1938

 توسط كونيگ آلماني بدست آمد و به ثبت رسيد و هم اكنون در موزه بغداد نگهداري ميشود .

 آيا ميدانيد : ساختمانهاي ضد زلزله در عصر هخامنشيان پايه گذاري شده است . بناهاي ساخته شده در

 2500 سال پيش در مجتمع پاسارگارد تحمل زلزله با شدت 7 ريشتر را دارند.اين بنا ها بر روي دو پي

 بهقراردارند كه پي اول از سنگ و ملات و ساروج بوده و پي دوم فقط از سنگ مي باشد كه بر روي پي اول

 مي لغزد و به اين ترتيب مي تواند در برابر زلزله مقاومت كند .اين شيوه جز جديدترين تكنولوژي سازه

 مي باشد كه در دنيا انجام مي شود و ايرانيان در زمان هخامنشيان به آن پي برده بودند و چقدر اسفناك

 است كه پس از 2500 سال در اين كشور زلزله 5 ريشتري باعث مرگ 40000 ايراني مي شود. همانطور

 كه آگاه هستيد ايران در خط زلزله خيز جهان قرار دارد و بناهاي پرسپوليس و پاسارگاد كه از 2500 سال

 پيش تاكنون باقي مانده است گواي اين سند است

 

تمامی مطالب آیا میدانید گرد آوری شده از کتب :

 واژه نامه ايران - دكتر جهانگير اوشيدري

 مروج الذهب - مسعودي

 سرزمين جاويد - پرفسور گيريشمن - واريژان موله - دكتر هرتزفلد

 نسكهاي پهلوي - جاماسب جي دستور - آسانا - كتابخانه ملي ايران

 آرمانهاي شهرياران ايران باستان : دلفگانگ كنادت

 تاريخ طبري

 شاهنامه فروسي بزرگ

 

زرتشت است به عنوان نخستين اشعار جهاني برگزيده شده است . در ايران پيش از اسلام موسيقي نقشي
بسيار مهم در زندگي مردم ايران داشت به طوريكه در نبرد "ايسوس" و شكست شاهنشاه داريوش سوم
هخامنشي و آتش كشيده شدن ايران به دست اسكندر گجستك 320 نوازنده و موسيقيدان زن ايراني
اسير وي شد . يا شاهنشاهي بهرام گور و آوردن دهها موسيقيدان و نوازنده از هند به ايران و پخش
كردن آن افراد در شهرهاي ايران براي شاد كردن مردمان ايرا ن . يا موسيقيدان مشهور شاهنشاه
خسروپرويز باربد - نكيسا و بامشاد . همه اين اصول به ريشه دين بهي ( زرتشت ) باز ميگشت كه فرمان
به شاد بودن مردمان داده بود . در كارنامه شاهنشاه اردشير پاپكان در 1800 سال پيش اسامي سازهاي
ايراني رايج در بين مردمان ايران به اين ترتيب آمده است : عود معمولي ( تار ) رود هندي – بربط –
چنگ – تبيره ( طنبور ) – سه تار عود سه تار – زنگ – ناي – قره ني – سنتور – نقاره – طبل – تنبك –
سنج – چنگ بادي – شينك . ولي پس از اسلام موسيقي و ساز و شادي حرام و گناه اعلام شد !
آيا ميدانيد : داريوش بزرگ براي جلوگيري از قحطي آب در هندوستان كه جزوي از ايران بوده سدي
عظيم بروي رود سند بنا نهاد
آيا ميدانيد : داريوش در سال 521 قبل از ميلاد فرمان داد : من عدالت را دوست دارم ، از گناه متنفرم
و از ظلم طبقات بالا به طبقات پايين اجتماع خشنود نيستم
آيا ميدانيد : در دوره شاهنشاهي اشكانيان برق و باطري براي نخستين بار در جهان كشف شده بود . اين
باطري از دل خاكهاي بغداد كه قلمرو پادشاهي ايران بود و توسط ايرانيان ساخته شده بود در سال 1938
توسط كونيگ آلماني بدست آمد و به ثبت رسيد و هم اكنون در موزه بغداد نگهداري ميشود .
آيا ميدانيد : ساختمانهاي ضد زلزله در عصر هخامنشيان پايه گذاري شده است . بناهاي ساخته شده در
2500 سال پيش در مجتمع پاسارگارد تحمل زلزله با شدت 7 ريشتر را دارند.اين بنا ها بر روي دو پي
بهقراردارند كه پي اول از سنگ و ملات و ساروج بوده و پي دوم فقط از سنگ مي باشد كه بر روي پي اول
مي لغزد و به اين ترتيب مي تواند در برابر زلزله مقاومت كند .اين شيوه جز جديدترين تكنولوژي سازه
مي باشد كه در دنيا انجام مي شود و ايرانيان در زمان هخامنشيان به آن پي برده بودند و چقدر اسفناك
است كه پس از 2500 سال در اين كشور زلزله 5 ريشتري باعث مرگ 40000 ايراني مي شود. همانطور
كه آگاه هستيد ايران در خط زلزله خيز جهان قرار دارد و بناهاي پرسپوليس و پاسارگاد كه از 2500 سال
پيش تاكنون باقي مانده است گواي اين سند است

تمامی مطالب آیا میدانید گرد آوری شده از کتب :
واژه نامه ايران - دكتر جهانگير اوشيدري
مروج الذهب - مسعودي
سرزمين جاويد - پرفسور گيريشمن - واريژان موله - دكتر هرتزفلد
نسكهاي پهلوي - جاماسب جي دستور - آسانا - كتابخانه ملي ايران
آرمانهاي شهرياران ايران باستان : دلفگانگ كنادت
تاريخ طبري
شاهنامه فروسي بزرگ

 

 


برچسب‌ها: آيا ميدانيد : اولين راه شوسه و زير سازي شده در جهان توسط داريوش ساخته شد,

با پادشاهان سلسله ی هخامنشیان بیشتر آشنا شوید

به قلم :   منصور پارسی        شنبه 13 آبان 1391    17:39
با پادشاهان سلسله ی هخامنشیان بیشتر آشنا شوید

اگر به میهن خود عشق میورزید این مطلب را به اشتراک بگذارید (با توجه به حذف تاریخ ایران باستان از کتابهای درسی)

نام پادشاهان هخامنشی به ترتیب حکومت :
...
1- هخامنش (شاه انشان ، همان سرزمین پارس که
شامل بخشی از استان فارس و خوزستان امروزی میشود).
2- چیش پش یکم (شاه پارس)
3- کمبوجیه یکم (شاه پارس)
4- کورش یکم (شاه پارس)
5- چیش پش دوم (شاه پارس)
6- کورش دوم (شاه پارس)
7- کمبوجیه دوم(شاه پارس و پدرِ کورش بزرگ)
8- کورش سوم (شاهنشاه کورش بزرگ بنیانگذار امپراطوری ایران و سلسله ی هخامنشیان)
9- کمبوجیه سوم (فاتح مصر)
10- گئومات مُغ (یا بردیای دروغین که بعد از شنیدن خبر فوت کمبوجیه به هنگام بازگشت از مصر به نام بردیا که برادر کمبوجیه بود ‌سلطنت را غصب کرد و بعد از مدت کوتاهی داریوش بزرگ که از خاندان هخامنشی بود سلطنت را از وی پس گرفت )
11- داریوش بزرگ (داریوش یکم که به اعتقاد بسیاری از محققین و اندیشمندان بزرگترین و پرقدرتترین و باهوشترین پادشاه تاریخ ایران است )
12- خشایار شاه (فاتح آتن)
13- اردشیر یکم ( ملقب به دراز دست )
14- خشایار شاه دوم
15- سغدیانوس (وی برادر خود خشایارشاه دوم را به قتل رساند و پس از چند ماه داریوش دوم بر وی شورید و وی را در اتاقی از خاکستر مدفون کرد)
16- داریوش دوم
17- اردشیر دوم
18- اردشیر سوم
19- ارشک هخامنشی (فرزند اردشیر سوم بود که پس از کشته شدن پدر به دست باگواس خواجه به سلطنت رسید و چون در صدد برآمد تا خود را از سلطه ی خواجه برهاند او نیز به دست باگواس خواجه به قتل رسید . باگواس خواجه نیز بدست داریوش سوم به قتل رسید )
20- داریوش سوم (آخرین پادشاه پرقدرتترین سلسله ی تاریخ جهان )

(لازم بذکر است در نام پادشاها پارس تا قبل از کورش بزرگ اختلاف نظر وجود دارد و این لیست با کنار هم گذاشتن کتیبه های هخامنشی و کتابهای متعدد تاریخی مانند تاریخ ایران باستان مشیرالدوله ، گیرشمن ، سرپرسی سایک ،و .... بدست آمده نه بر اساس ویکیپدیا)
 
See More
با پادشاهان سلسله ی هخامنشیان بیشتر آشنا شوید
اگر به میهن خود عشق میورزید این مطلب را به اشتراک بگذارید (با توجه به حذف تاریخ ایران باستان از کتابهای درسی)
نام پادشاهان هخامنشی به ترتیب حکومت :
1- هخامنش (شاه انشان ، همان سرزمین پارس که
شامل بخشی از استان فارس و خوزستان امروزی میشود).
2- چیش پش یکم (شاه پارس)
3- کمبوجیه یکم (شاه پارس)
4- کورش یکم (شاه پارس)
5- چیش پش دوم (شاه پارس)
6- کورش دوم (شاه پارس)
7- کمبوجیه دوم(شاه پارس و پدرِ کورش بزرگ)
8- کورش سوم (شاهنشاه کورش بزرگ بنیانگذار امپراطوری ایران و سلسله ی هخامنشیان)
9- کمبوجیه سوم (فاتح مصر)
10- گئومات مُغ (یا بردیای دروغین که بعد از شنیدن خبر فوت کمبوجیه به هنگام بازگشت از مصر به نام بردیا که برادر کمبوجیه بود ‌سلطنت را غصب کرد و بعد از مدت کوتاهی داریوش بزرگ که از خاندان هخامنشی بود سلطنت را از وی پس گرفت )
11- داریوش بزرگ (داریوش یکم که به اعتقاد بسیاری از محققین و اندیشمندان بزرگترین و پرقدرتترین و باهوشترین پادشاه تاریخ ایران است )
12- خشایار شاه (فاتح آتن)
13- اردشیر یکم ( ملقب به دراز دست )
14- خشایار شاه دوم
15- سغدیانوس (وی برادر خود خشایارشاه دوم را به قتل رساند و پس از چند ماه داریوش دوم بر وی شورید و وی را در اتاقی از خاکستر مدفون کرد)
16- داریوش دوم
17- اردشیر دوم
18- اردشیر سوم
19- ارشک هخامنشی (فرزند اردشیر سوم بود که پس از کشته شدن پدر به دست باگواس خواجه به سلطنت رسید و چون در صدد برآمد تا خود را از سلطه ی خواجه برهاند او نیز به دست باگواس خواجه به قتل رسید . باگواس خواجه نیز بدست داریوش سوم به قتل رسید )
20- داریوش سوم (آخرین پادشاه پرقدرتترین سلسله ی تاریخ جهان )
(لازم بذکر است در نام پادشاها پارس تا قبل از کورش بزرگ اختلاف نظر وجود دارد و این لیست با کنار هم گذاشتن کتیبه های هخامنشی و کتابهای متعدد تاریخی مانند تاریخ ایران باستان مشیرالدوله ، گیرشمن ، سرپرسی سایک ،و .... بدست آمده نه بر اساس ویکیپدیا)

برچسب‌ها: با پادشاهان سلسله ی هخامنشیان بیشتر آشنا شوید,
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 6 صفحه بعد